EVROPLJANI U SNOUBORDINGU

Kao što možda i očekujete, prvo bih spomenuo čuvenog Dimitrija Milovića koji je očigledno rodom sa ovih prostora ali, ipak rođen u Holandiji, gde je kao mali (verovatno sa roditeljima) imigrirao u mali gradić Vajt Plejns (NY), SAD. Ne bih sada pisao više o samoj legendi, već bih samo nagovestio da je on prvi izmislio moderan snoubord kakav danas vidimo. Čak je i Tom Sims jednom prilikom rekao sledeće: “Dimitrije je verovatno bio prvi koji je zapravo napravio moderni snoubord za vožnju. Kada ih je plasirao na tržište, to je zaista podizalo obrve. Dokazalo se da je snoubording puno više od Snurfinga.”.

U međuvremenu, u Francuskoj su se stvari odvijale drugačije. Monoski (jedna široka skija) je izumljen 1978. godine u Šamoniju, podnožju Monblana, gde je samo u 1980. godini prodato 70 hiljada primeraka. Pošto nije bilo Dimitrijevog snouborda a čulo se da postoji u SAD-u, jedan francuski producent pozvao je Winterstick tim (Dimijeva ekipa) kako bi pomogao u popularizovanju snoubordinga u Evropi, tačnije na dan otvaranja Les Arcs 2000 1981. godine. Radili su sa 20 ski instruktora od kojih je na kraju ostao samo jedan koji je nastavio, a to je čuveni Regis Rolland, profesionalni skijaš Francuskog tima koji je postao snouborder. Godine 1984. producent Gaimard pravi remek-delo tog vremena pod nazivom Apocalypse Snow, gde Regis sa još nekim monoskijašima izvodi izvanredan powder tog vremena koji je oduševio ljubitelje i u SAD-u, i time započinje Evropski snoubord.

Danas kada pogledamo ima li razlike između Evropljana i Amerikanaca u ovom sportu, vidimo da i nema neke razlike s obzirom da su ovaj sport predvodili takođe i Evropljani. Iz nama najnovije ere izdvojio bih islanđanina Haldora Helgasona koji važi za najjačeg bordera ikada! Dobri Markus Klivlend koji je pravi inovator najmodernijeg snoubordinga kakav nismo viđali ranije i pred kojim predstoji blistava karijera. Zatim i Viktor De Le Rue.. i drugi. Čitajući jedan popularni magazin o 10 najvećih zahvata u istoriji snoubordinga, pola su Evropljani izveli. Jedan od njih je i Terje Hakonsen, norvežanin za koga se smatra da je jedan od najuticajnijih snoubordera u istoriji sporta. U prilogu možete videti njegov čuveni spust sa Vrha 7601 na Aljasci, koji je on prvi izveo i još je tada važio za jedan nezamislivo strašan snouborderski spust. Do sledećeg pisanja, puno pozdrava.

close

Novi članci

Saznaj čim izađe novi članak

Prijavi se kako bi te automatski obavestili o novim člancima i pričama vezano za snoubording!

Bez brige! Nećemo te smarati već samo kad izbacimo novi članak šaljemo mejl.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *