BUNTOVNA ISTORIJA SNOUBORDINGA

Od samog početka, da kažemo 70-ih godina, snoubording je bio buntovni sport jedne drugačije omladine koja je videla novi pravac spuštanja niz planinu, ali i jedan jedini pravac s obzirom da su većina njih bili skejteri ili surferi, pa su samo zamenili dasku kako bi i zimi uživali u čarima borderskog sporta. Time su doneli na planinu potpunu pometnju među skijašima, koji ih nisu prihvatali, pa ni sami ski rizortovi koji su ih zabranjivali. Zanimljiv podatak koji već mnogi od vas znaju je taj da je čuveni Aspen tek od 2000. godine dozvolio snouborderima da budu deo tog veoma poznatog skijališta u Sjedinjenim Državama.

Snouborderi ne samo da su bili trn u oku skijašima po svojim drugačjim vidom spuštanja niz planinu i kako oni kažu “uništavanju staza”, već su i zbog vida oblačenja i ponašanja (čak i govora, korišćenja drugačijih termina poput Shreddin’, Steezy, Gnarly..) totalno remetili skijaško društvo koje je bar tada delovalo elitno i fensi. Prenosim vam tekst članka Los Anđeles Times iz 98’ godine: “Ako snoubording bude još buntovniji, moraće biti zabranjen. Taj sport je pankersko-rokersko-marihuana društvo, pobunjenih loših momaka. Ukratko, to je potres mladih, ili nas bar tako hrane mediji. Snouborderi bi trebali biti antiteza batica-skijaša, koji više vole dizajnersku brendiranu odeću, skije francuske izrade i čašu Šabli vina..” Kao što se može primetiti, snouborderi su omladina koja ne mari za brendiranom odećom i skupim vinom, već samo da se vozi i uživa u zimskim čarolijama, makar nam to zabranili ski centri spuštaćemo se gde mi hoćemo.

U daljem tekstu prenosim vam deo članka iz 2000. godine NY Times-a, pod naslovom “Šta je toliko pankerski sa snoubordingom?”: “Snoubording se rodio u mladalačkom otporu popularnom skijanju i vrednostima sporta koje predstavlja. Mediji su prisvojili sliku mladalačke pobune u snoubordingu i modifikovali je. Bordanje sada već prolazi kroz proces da postane mejnstrim.” Sada već 20 godina kasnije može se reći da je snoubording itekako mejnstrim. Već od samog početka, postojala je pobuna protiv skijaške kulture i to da su borderi inferiorniji. Skijaši ih nisu lako prihvatali na “svojim” stazama. Dve kulture su se međusobno suprotstavljale na više načina, uključujući način na koji su borderi razgovarali, delovali kao i celi stil oblačenja. Poznato je da su borderi prvo prigrlili panku, kasnije i hip-hopu ali više u vidu oblačenja. Snoubording se obično prikazuje i doživljava kao hedonistički “prototip” zbog svog istorijskog otpora struktura i disciplina drugih sportova. Na primer, Terje Hakonsen, jedan od najboljih bordera svih vremena, bio je važan glas protiv toga da snoubording postane olimpijski sport. Neki poznati borderi nisu voleli da nose kacige jer im to onda liči kao da je snoubording sport. Sve to dokazuje koliki je bunt bio prisutan u ovom našem lepom sportu. Čuvajte se, nosite kacige.

Za kraj ću preneti šta je kazao dobri J. Burton – “Jednom kada modni časopisi ištampaju slike bračnih parova kako se zajedno spuštaju sa bordom, držeći se za ruke i s osmehom na licu, znajte da je to početak kraja.”.

close

Novi članci

Saznaj čim izađe novi članak

Prijavi se kako bi te automatski obavestili o novim člancima i pričama vezano za snoubording!

Bez brige! Nećemo te smarati već samo kad izbacimo novi članak šaljemo mejl.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *